2010. január 22., péntek

Beijedt a Légió

Beijedt a Légió, és nem csak egyszerűen nem ír további postokat a blogjában, hanem az összes addigi bejegyzést törölték a "lányok", most már csak egy felcímmel rendelkező üres sablon fogad.

Pedig.

A napiszarvers.blog.hu alig másfél hónap alatt az egyik leglátogatottabb, legizgalmasabb blog lett a magyar blogtérben. Az anonimitásban mindvégig megmaradó bloggerek, a Légió - ahogy magukat nevezték -, nyilván a saját versízlésüknek megfelelően citáltak ún. napiszar verseket a kanonizált kortárs költészet palettájáról. Csupa olyan verset közöltek, amelyek a neten már megjelentek, már olvashatók. Pár keresetlen mondatban összegezték, szerintük miért rossz az adott vers, aztán a kommentelők hordái elé dobták. A kommentelők pedig - hol normális(abb), hol kritikán aluli hangnemben - neki is estek a koncnak, és megbirkóztak vele.

Nyilván az is egyéni, hogy kinek mi tetszik, és nyilván mindig volt olyan, aki egy-egy postnál nem értett egyet a Légió ítéletével. 

Mégis.

A napiszarvers blog kissé felrázta a kortárs költészeti diskurzust. Blogolvasókat késztetett arra, hogy újabb és újabb költő verseit ismerje meg, hogy magyar kortárs költészettel foglalkozzon.

És ez jó.

És, ennek ismeretében, csak még rosszabb, hogy a Légió beijedt a fenyegető, pocskondiázó levelektől, és ahelyett, hogy közzétették volna ezen leveleket a blog felületén, minden addigit ki- és eltöröltek. Végérvényesen.

Márpedig: 

ezt a kezdeményezést nem kellene annyiban hagyni!

Épp ezért: itt egy új blog, egy új felület, ahol jönnek a rossz versek, a mai kortárs irodalmi élet szereplőitől. 

Ajánlásokat - indoklással együtt - várok ide. És minden építő jellegű ötletet!

2 megjegyzés:

  1. A sah a Kölcsey-versben

    Kölcsey Himnusza - mint ezt tegnapelőtt a köztársasági elnök (nyilván a haza egyes számú versszakértője is) megállapította - tökéletes vers.
    Egy másik versének a Husztnak utolsó sora azonban, amit az általános iskolától kezdve százötven vagy több éve tanítanak, épp a szállóigévé vált: "Hass, alkoss, gyarapíts, s a haza fényre derűl!" sajnos döccen ritmikailag.
    Ha helyesen skandáljuk, a perzsa sah hallatszik ki belőle, pedig akkor már a török padisahhal sem volt bajunk több mint száz éve:
    Hallgassuk csak, így lenne jó a ritmus:
    Hassal kossgyara píts/ sahhaza fényrede rűl

    Na de Kölcsenek mindent szabad, a szállóige parancsánál pedig ma sincsen aktuálisabb.
    Úgyhogy:
    Hass, alkoss, gyarapíts, s a haza fényre derűl!

    VálaszTörlés